index_img
Znameniti ljudski junak Franc Guzaj (1839–1880), ki je pred 150 leti tako močno zaznamoval in ustrahoval s svojstvenimi roparskimi podvigi in ukanami širše območje takratne cesarske južne Štajerske, danes bolj prepoznavne kot (nerazvito) Kozjansko, se je rodil kot edinec v skromni kmečki družini v bližini Šentjurja pri Celju – v Svetem Juriju ob južni železnici.
Konec maja je bila na Prevorju sklicana okrogla miza o dediščini Franca Guzeja oz. Guzaja, kozjanskega Robina Hooda. Morda se nam kmalu obeta stalna razstava o njegovem razbojniškem življenju.
O razvpitem kozjanskem Robinu Hoodu Francu Guzeju oz. Guzaju, ki je bolj poznan kot razbojnik Guzaj, ki je buril duhove po južnem Štajerskem v 19. stoletju, se je že precej pisalo. Pred desetletji so bili objavljeni podlistki v časopisih, kasneje izdane tudi knjige o njegovem življenju različnih avtorjev. Vedno znova se pojavljajo novi zanimivi publisitični članki, razmišljanja ali celo zapisi njegovih prigod v tiskanih in elektronskih medijih. V nastajanju je tudi spletna stran www.guzaj.si, ki bo poskušala predstaviti kar se da izčrpno njegovo življenje, legende in turistično ponudbo, vezano nanj, ki se v zadnjih letih rojeva na Kozjanskem.